Over De Top Festival logo

Al 11 jaar een verrassend festival

Elf jaar geleden zag het Over De Top het levenslicht. Leden van het eerste uur Nienke Penterman en Roel Stoltenborg kijken terug op het eerste decennium van dit unieke festival. “Hoewel het evenement in de afgelopen 11 jaar is uitgegroeid tot een volwaardig en professioneel festival is onze missie in al die jaren dezelfde gebleven. We willen het publiek vermaken met verrassende acts op het gebied van muziek, kunst en theater. We zijn een festival voor jong en oud maar beslist niet mainstream. En we hebben nog zoveel ideeën, daar kunnen we nog jaren mee vooruit.” • Geschreven door Annekee Cuppers.

Van Kultuurkuur naar Over De Top

Over De Top is in 2010 ontstaan vanuit Kultuurkuur, een festival georganiseerd door jongeren onder leiding van het toenmalige jongerenwerk. Toen dit festival een succes werd en de gemeente het niet langer verantwoordelijk achtte voor de kosten op te draaien, ging het evenement zelfstandig verder onder de naam Over De Top. Nienke vertelt: “We zijn met zo’n tien man begonnen, bijna allemaal uit de oude organisatie van Kultuurkuur. Ieder had zo zijn eigen specialisme en verantwoordelijkheid, dat ging eigenlijk zo’n beetje vanzelf. 

We begonnen opnieuw met het festival en verhuisden van het rugbyveld (het huidige Wentholthpark, red.) naar het terrein bij de Swite. Waar Kultuurkuur meer gericht was op kunst en cultuur en een wat alternatiever imago had, draaide het bij Over De Top steeds meer om gezelligheid, sfeer en aankleding. Zaken waar bij Kultuurkuur geen geld voor was en waar we ook nog geen ervaring mee hadden. Wat dat betreft, was Kultuurkuur een goede leerschool voor Over De Top. Sommige mensen denken nog steeds dat Over De Top een alternatief feest voor hippies is maar dat is beslist niet zo. Er is voor iedereen wat te doen, al willen we beslist niet mainstream zijn. We doen de dingen op onze eigen manier en die is vaak net even anders dan wat je bij andere festivals ziet.”

Roel vult aan: “Hier in de regio zie je bij feesten en festivals veel tribute- en coverbands voorbij komen. Helemaal niks mis mee, je kunt er een mooi tentfeestje mee bouwen maar bij ons zijn zo’n 80% van de artiesten muzikanten die eigen werk brengen. Je gaat naar Over De Top voor de sfeer en gezelligheid, de precieze line-up van de bands is eigenlijk niet zo van belang. Wat dat betreft, is de insteek van Over De Top in de afgelopen tien jaar niet veranderd. We willen de mensen blijven verrassen met muziek en theateracts die niet direct voor de hand liggen maar wel heel tof zijn.”

Pallethouse

Ook in de aankleding van Over De Top Festival is de creativiteit van de jonge organisatie terug te zien. In het tweede jaar van Over De Top bouwde de organisatie huizen van pallets waarin een kunstroute werd uitgezet.

Het werd een groot succes dat ook door de organisatie van de Zwarte Cross werd opgemerkt. Roel: “Zij hebben ons toen benaderd om ook het terrein van de Zwarte Cross met de pallethouses aan de slag te gaan. Het werd een hele pallet-arena, een flinke klus maar wel een geweldige uitdaging.

Nu mogen we ieder jaar de hoofdingang op het Zwarte Cross-terrein verzorgen. Een mooie opdracht waarmee we weer geld in het laatje krijgen voor de organisatie van Over De Top.”

Zonder subsidie

En die centen zijn hard nodig want Over De Top ontvangt geen enkele vorm van subsidie en wordt volledig gedragen door vrijwilligers en sponsoren. Nienke: “In de beginjaren deden we alles om maar aan geld te komen. We werkten op allerlei festivals, hebben bruiloften aangekleed en we verhuurden decorstukken aan andere evenementen. Tevens hadden we met Pinksteren het lucratieve festivalletje Pimppop op het terras van Tapperij Van Ooijen waarmee we geld verdienden dat we weer gebruikten om Over De Top te financieren.

Dat was in de tijd dat Over De Top nog in augustus plaatsvond. Een achteraf gezien niet zo’n handig tijdstip aangezien Zwarte Cross en alle kermissen in de regio dan al waren geweest en de mensen het geld op hadden. Toen hebben we het festival bij Van Ooijen opgedoekt en Over De Top naar Pinksteren verplaatst, een weekend waarin de mensen toch al vrij hadden. Dat bleek een gouden greep. Ook kunnen we veel kosten besparen door vrijwilligers en materialen uit te ruilen met andere festivals in de regio, zoals Reurpop en Paaspop. Zo helpen we elkaar weer verder.”

230 vrijwilligers

Door het jaar heen werken de 10 kernleden gemiddeld wel een maand fulltime voor het festival. Waar in de beginjaren ieder lid een deeltaak op zich nam, bijvoorbeeld logistiek, randprogramma, muzikale programmering, decorbouw, financiën, pr en communicatie, sturen die leden nu een of meerdere werkgroepen van circa zes personen aan. Roel vertelt: “En dan heb je natuurlijk nog de dagen van het festival zelf. Ieder jaar heb je zo’n 230 vrijwilligers nodig.

Drie jaar geleden hebben we het festival uitgebreid van één naar twee dagen en dat werkt heel goed. Veel vrijwilligers willen namelijk graag ook zelf een dag mee feesten.

Ze vinden het erg fijn bij ons, prijzen de aandacht die we aan ze besteden, de goede verzorging en natuurlijk het ieder jaar weer legendarische vrijwilligersfeest. Veel vrijwilligers komen dan ook jaar op jaar terug en brengen op hun beurt weer een kameraad of handige buurman mee.

Daar zijn we echt heel blij mee want ondanks dat er een harde kern van vrijwilligers is, hebben we door de gestage groei van het festival ieder jaar toch weer meer mensen nodig.”

Eigenlijk is het gekkenwerk

Ieder jaar opnieuw. Al die vrije uren, de stress, de vermoeidheid. Waarom zou je zoveel tijd en moeite steken in een festival waarbij je zelf alleen maar aan het werk bent? En wat zijn de plannen voor de toekomst? Roel: “Iedereen heeft tijdens het hele proces wel eens de gedachte ‘waarom deed ik dit ook al weer?’, maar die twee dagen Over De Top geven zoveel voldoening, al die blije mensen. En ja, eigenlijk is het gekkenwerk maar we hebben nog zoveel ideeën die we uit willen voeren. Dan wil je wel je best doen om dat voor elkaar te krijgen.

Wat betreft aankleding en programmering hebben we nog de nodige wensen maar we doen het allemaal in kleine stapjes. We willen op dit terrein blijven en hebben geen ambitie om verder uit te breiden.” Nienke vult aan: “We willen dat gezellige, kleinschalige en overzichtelijke festival voor iedereen blijven. Sinds de oprichting zien we een stijgende lijn in de bezoekersaantallen, al kunnen we op de zaterdag nog groeien. Het bordje ‘uitverkocht’ hopen we voor het eerst op te kunnen hangen en als het weer meewerkt, verwachten we dat dit ook zeker gaat gebeuren!”

BACKBEAT

Deze local heroes kenden elkaar al uit verschillende bandjes. Toch bleef de wens van Lianne Gebbinck en Nick Raben om nog eens een soulband met elkaar te beginnen. Ze vroegen Bauke Meekes, Raoul van den Bergh en Twan raben erbij en samen vormen ze de soul-, funk- en disco coverband Backbeat. Get down and boogie baby!

Frae

Voor Frae is het niet de eerste keer op Over De Top. In 2018 stond ze namelijk als zangeres van Traudes op ons Coco Loco-podium! Na een paar jaar als (achtergrond)zangeres voor verschillende artiesten te hebben gewerkt, is het nu tijd voor solowerk. Frae is een wervelwind van indrukwekkende pop- en r&b-vocalen, een moordende liveband en een energiek optreden.

Druiprek

Druiprek is een gemaskerde RAVE act met analoge synthesizers. Ze maken house/rave gecombineerd met mysterieuze, obscure samples. Waan je je de ene keer in jaren 90 sferen met harde TR-909 beats, zo beland je in een stadion in trance rockend met een tapsolo die van Yngwie Malmsteen had kunnen zijn. In een kroeg, een zolder, een kelder of op een schip. Overal RAVEN.

Disco Snolly

Disco herontdekt sinds 2015. Een avond lang de grootste disco klassiekertjes, gemengd met wat 80’s hier en daar, en dat overgoten met een house-sausje. De energie raast je om de oren! Samen met twee volledig in pailletten gehulde Angels bouwt Snolly het dikste feest van de avond.

Bridgefinder

Bridgefinder speelt live geïmproviseerde elektronische muziek. Van gesynchroniseerde Ambient Beats tot House, Techno, Drum ‘n Bass en Jungle. Bereid je voor op een ‘alles kan gebeuren’ extravaganza! Het wordt een explosieve cocktail van verschillende muziekstijlen tijdens een unieke en energieke liveshow.

Convoi Exceptional

Deze jongens weten hoe ze een kolkende mensenmassa moeten creëren. Zwetende dampende energieke improvisatieklanken en pompende live beats. Vurig en soms juist even een klein moment van bezinning. Rock en Roll in har(d)t en nieren. De mannen hebben sinds 2006 op vele podia gespeeld: Paradiso, Lowlands, Oerol, de Parade, Zwarte Cross, Pinkpop, Wildeburg, Surfana, Into The Woods enzovoort.

Fuck Fuck Fuck

Punk punk punk.. Zo zouden ze zichzelf ook kunnen noemen. Alleen maar hitsongs doordrenkt met zweet, sex, bier en rock & roll. Alles aan de kant, vol gas in de tiende versnelling.
Dit bericht bekijken op Instagram

🖕🖕🖕

Een bericht gedeeld door Fuck Fuck Fuck (@fuck_fuck_f_ck) op

Callkoen

Met catchy loopjes van gitaristenduo Koen en Casper, de zwoele stem van zanger Fons, sappige backing vocals van toetsenist Maarten, diepe tonen van bassist Cyp en stevige beats van drummer Vincent maakt Callkoen van elk optreden een feest om nooit te vergeten. Met invloeden van reggae, ska, balkan en metal(?!) zorgt Callkoen ervoor dat jij tegen je lichaam moet strijden om niet te dansen. Ga op in de magische flows van en beleef een nieuwe dimensie van het feesten.

Boogie Monster

In hun geliefde Deventer brouwden de vijf mannen van Boogie Monster een uniek recept: groovy rock ‘n roll. Dat is swingende pop met een scheutje blues en een snufje soul. Met een boogie hier en een shuffle daar garandeert Boogie Monster altijd een energieke liveshow. Knallende en catchy songs, soepeltjes afgevuurd vanuit de heupen.

Radio Barba (BE)

Met een opzwepende ritmesectie en een knallende blazerssectie heeft Radio Barbã orchestra maar 1 doel en dat is het publiek meesleuren in een zwoel, zweterig, springend, stampend dansfeest.Invloeden uit: De Balkan, Het Midden Oosten en Zuid Spanje. Onder het motto “Love, Sweat and Happiness” nemen ze jullie mee op een trip naar het beloofde land vol warme Balkanbloempjes, Hete Cumbiaclassics, Kruidige Oriëntals en Zeemzoete Swingbeats.

Valentino.

De Utrechtse pop/rock band VALENTINO. bleek een van de uitblinkers uit de afgelopen Popronde én ze wonnen in 2018 de Utrechtse Popprijs. Met een blazerssectie en een frontman als blikvanger zijn ze authentiek, groots, opzwepend en toch intiem. De band wordt geïnspireerd door acts als David Bowie, Herman Brood en Arctic Monkeys. Effe lekker wakker worden! 

Fata Boom

Er staat jullie een explosieve slooppartij te wachten want Fata Boomt komt naar Over De Top Festival. Deze blend van hiphop, dance en indie doet je denken aan M.I.A., Die Antwoordt en Missy Elliot. Fata Boom pakt elk optreden echt gruwelijk feestelijk uit en tijdens hun albumpresentatie in een uitverkocht Paradiso braken ze de tent dan ook bijna af. Het is dus maar goed dat ze op de zaterdag van Over De Top zullen afsluiten in de Oerwaus, dat scheelt ons namelijk weer opruimen… 

Umeme

UMEME betekent “Bliksemflits” in het Swahili. Tijdens talloze nachtelijke jamsessies vond de band een manier om hun liefde voor analoge House en Afrikaanse percussie samen te smelten. En het mooie is ook nog dat er geen USB-stick aan te pas komt. Alles wordt live op het podium gecreëerd door middel van drums, percussie en old-skool synths. UMEME is altijd in beweging en op Over De Top Festival zullen ze de boel eens flink laten donderen en bliksemen! 

Indianizer (IT)

Indianizer neemt je mee op een mentale trip naar een bizarre tropische danceparty. Ze mixen psychedelische rock met Zuid-Amerikaanse beats en Afrikaanse vibes. De band tourt door heel Europa en stond eerder op het podium met King Gizzard and the Lizard Wizard en Black Lips. 

Benjamin Fro

Benjamin Fro is een Amsterdamse singer-songrapper die op dansbare beats tekeergaat met geëngageerde teksten. Zijn muzikale invloeden zijn o.a. Kendrick Lamar, Chance the Rapper en Noname maar zijn boodschap komt overeen met die van Bob Marley, Logic en Lauryn Hill. Zijn muziek brengt verschillende genres samen en is altijd groovy en dansbaar. Samen met zijn liveband weet hij elk publiek wakker te schudden. 

Life's Electric

Rauwe rock in je bakkes! Life’s Electric slaat een brug tussen rock, metal(core) en pop en met een indrukwekkend aantal hits op YouTube zijn ze een gevestigde naam in de rock scene. Ze mixen screams en donderende gitaren met cleane refreinen en gevoelige teksten. 

Minka

MINKA maakt frisse Nederlandstalige elektropop met lompe synths, lieve zang en een gezonde dosis naïviteit. Zwevend op haar beats neemt ze je mee haar roze wereld in. Speels, met scherpe teksten maar vooral ook dansbaar. Want iedereen wil dansen op de muziek van MINKA. Ook mensen die niet willen dansen, die dansen stiekem. Klinkt als: een mix van De Jeugd Van Tegenwoordig en Merol. 

Subterranean Street Society

Nog niet zo heel lang geleden trok de Deense straatmuzikant Louis Puggaard-Müller nog door heel Europa, levend van de donaties die hij op straat ontving. Inmiddels is hij gesetteld in Amsterdam en maakt hij samen met zijn band Subterranean Street Society bluesy rock ‘n roll, geïnspireerd op zijn reisavonturen. De band neemt de rauwe en onverwachte vibe van de straat mee naar het podium op en dat levert hele fijne showtjes op! 

Morgane Young Beezoos & The Phonk Addiction (FR)

In de categorie wereldvrouwen: Morgane Young! Deze topper uit Frankrijk steelt op jonge leeftijd al veel Franse harten met haar prachtige stem die wel iets weg heeft van Amy Winehouse. Met een repetoir van soul, pop en jazz met natuurlijk de sterke invloeden van Jamaica zetten zij iedereen aan het dansen!

THE ALL-STAR WEDDINGBAND

TOP2000 hits in een razendsnel punkrock jasje! Dit aangevuld met Antwerpse humor, oneindig enthousiasme en non-stop kolkende moshpits. De intentie was om één keer op te treden op een bruiloft. Maar dat liep een beetje uit de hand. De afgelopen 5 jaar speelden ze maar liefst 200 shows (o.a op Groezrock en Pukkelpop)!

TRIKOSIS

Deze internationale gypsy-klezmer-folk band bevat muzikanten uit Italië, Spanje, België, Nederland en Congo. De naam ‘Trikosis’ betekend letterlijk: het verlies van de controle over het lichaam. Kortom: middels het “trikosis” effect wil de band bij jou een oncontroleerbare neiging tot dansen bereiken en wij voorspellen dat ze dat gaat lukken! 

De Kraaien

Rustaagh! Er komen vreemde vogels op Over De Top. Met de hits ‘Ik vind je lekker” en “Pechvogel” zette De Kraaien zich al op de kaart. Op dit moment werken ze hard aan een nieuwe ‘urban underground’ sound. Met hun combinatie van harde beats en rauwe Haagse teksten blazen ze op zaterdag het dak van onze tent.

PENE CORRIDA

Deze zes in Mariachi-outfit gehulde mannen bouwden in 2016 al een gruwelijk feest op Over De Top en in 2020 komen ze keihard terug! Pene Corrida is de perfecte mash-up tussen je favoriete pophits en gruwelijk gitaargeweld. De nummers van Katy Perry, Lady Gaga en TOTO worden vakkundig omgebouwd tot knallende metalsongs. Deze band geeft je álles: meezingen, dansen, headbangen en moshpitten. Popmusic on steroids! 

Bubblusion

Bubblusion brengt al toverend met zeepbellen vreugde en verwondering, spannende momenten, actie en verbazing wisselen elkaar af. Het lijkt onmogelijk totdat… blijkt dat het wél kan! Kom en probeer het uit!

JANIK

We zijn niet vies van een beetje lokaal talent. De Lichtenvoordse JANIK is helemaal maf van disco, funk en house. Met zijn groovy setjes stond hij eerder al op Zomerbloesem Festival en draait hij regelmatig tijdens Funky Friday in Café De Kruup en spint hij binnenkort de decks tijdens De Nachtbunker in ‘t Doktertje. Dit jaar maakt hij zijn debuut op Over De Top, waar hij je mee terug neemt naar de 80’s en 90’s.

ÆNIMA

Eén van ’s werelds beste tribute bands staat op Over De Top! Ænima is zelfs de enige Europese tributeband van Tool. De band klinkt als een polyritmisch klokwerk en speelt een indrukwekkende dwarsdoorsnede van het oeuvre van Tool. Inclusief psychedelische visuals! 

Lied van Griet

Altijd al eens gehoopt dat er een serenade voor je wordt gezongen? Met slechts 2 koptelefoons en één microfoon ben jij voor even de eregast op Over De Top. Laat je verrassen door dit intieme en speciale moment. 
Wanna hear a song

Het Ja-Woord

Van plan om te trouwen, maar geen zin in al het regelwerk en de kosten? Geen probleem, wij regelen alles voor je! Onze festival trouwambtenaar zal jullie “officieel” trouwen in het bijzijn van al jullie vrienden, inclusief trouwakte en ringen!

Trouwen op festival

PSYCHOSOCIAL

Als je het over de top wilt hebben dan kan je het krijgen. Negen man sterk, compleet met alle freaky maskers, instrumentarium en een explosie van energie. Deze Slipknot tribute is een absolute must-see voor elke over-de-topper die niet vies is van een smerig portie metal.

Frank Los

Frank Los is een soort schizofrene optelsom van een karikatuurtekenaar, plezierdichter en goochelaar. Hij lijkt niet helemaal goed snik, maar schijn bedriegt! Als een (on)gericht projectiel weet Frank zijn publiek al improviserend te raken, verwonderen en verbazen.

Kuenta I Tambu

Een eigen genre bedenken en het Tambútronic noemen. Waarom ook niet? Het is een combinatie van Caraïbische trommels en elektronische dance. Zo brengt het Amsterdamse vijftal Kuenta I Tambú een stukje Curaçao naar Lichtenvoorde. Glastonbury heeft ze vorig jaar al mogen ontvangen, nu is Over De Top aan de beurt. Schudden met die billen!

The Jig

The Jig komt terug! Met deze feestkanonnen dans je je het zweet uit je bilnaad! Drie vette blazers, een apestrakke ritmesectie en een scheurend hammondorgel zorgen voor zoetzure funk in een onversneden jazzjasje.

Swingo Bingo

Denk je bij het woord ‘BINGO’ aan een buurthuis vol stempelende bejaarden? Dan wordt het tijd om kenns te maken met Swingo Bingo! Het principe is simpel: hoor je het muzieknummer voorbij komen die op jouw kaart staat? Dan kruis je ‘m aan. Volle rij of kaart? Dan ren je naar het podium, roep je ‘SWINGO’ en winnen jij en je team een fantastische prijs! De bingokaarten liggen klaar, de DJ’s staan in de startblokken, de chaos kan beginnen!

Magistraal Soundsystem

De technoboys van Magistraal nemen ‘s avonds The Holy Glory over. Met een unieke setup gaan de heren B2B2B draaien inclusief live-elementen. Trek dus je danspatta’s aan want deze heren weten exact hoe ze een feestje moeten geven!

Destructive Penguins

“Destructive” als ze zijn slopen deze heren eigenhandig de denkbeeldige muurtjes tussen hiphop, funk, rock en reggae, om vervolgens een nieuw zinderend geheel te creëren. Volledig in lijn met hun verwarrende naam is tegenstrijdigheid het handelsmerk geworden van de vijfkoppige band: alles kan! Destructive Penguins klinkt zwoel als de zomer en is klaar om je de dansvloer op te lanceren.

The Resurretion

The Resurrection laat zich inspireren door vroege techno, rave en industrial en combineert synths en elektronische drums met live instrumenten. Hun tracks bewegen van ongemeen hard en fysiek naar duister en opgebrand — de soundtrack voor de meest verzwelgende zomer die je je kunt indenken.

Jeroen Kooren

In een dj-set van Jeroen Kooren zijn altijd duidelijke ondertonen van percussie te vinden. Hij begon zijn vinylverzameling ooit met reggae en dub, maar inmiddels is zijn technocollectie een flink stukkie groter. Hij richtte in Zwolle succesvol zijn eigen technofeestje ‘ELEKTRA’ op, maar nu is het tijd voor de Achterhoek. Jeroen Kooren gaat hard, deep en drummy.
Jeroen Kooren

Creznight

Creznight is een techno DJ/producer uit Utrecht. Al op jonge leeftijd begon hij in Ierland met mixen en producen. Als lid van een lokale DJ society volgde hij verschillende workshops bij bekende Ierse DJ’s en tijdens reizen in Australië en Azië draaide hij in verschillende clubs. Inmiddels is hij alweer een tijdje terug in Nederland en heeft ‘ie zijn skills naar een professioneel niveau getild. Op Over De Top staat je een lekker setje te wachten van diepe techno met groovy baslijnen.

Tifra

Met een voorliefde voor Leftfield House en old skool breaks is Tifra een verrassende DJ/producer. Pittige baslijnen, tropische beats en een fijne dosis deephouse zorgen voor lekkere, dansbare setjes. Hij draait regelmatig in de Utrechtse clubs Basis, Club Poema en als resident-DJ op Puur Festival in Leiden. Op Over De Top zal hij een dikke house-set neerzetten en af en toe het disco-randje opzoeken.

Elies 80s vinyl

Als klein meisje was Elianne al met muziek en de hitlijsten bezig. Iedere zaterdagmiddag zat ze aan de radio gekluisterd om haar favo liedjes uit de Top 40 op te nemen op tape. Die liefde voor muziek is eigenlijk nooit meer weggegaan. Nu, jaren later, is ze vinyl singles gaan verzamelen. De jaren 80 vormen de kern van haar muzikale set. Guilty pleasures, meezingers, dansnummers, alles komt voorbij! Kom jij het vinyl voorzien van een dansje?
ellies 80s vinyl

Retro DJ Provo

Wat begon als een geintje op Pigpop, werd al gauw een uit de klauwen gelopen hobby. De aan vinyl verslingerde Marco Krabbenborg krijgt tegenwoordig op menig feestje de meute aan het dansen. Met een voorliefde voor de lekkerste soulplaten, disco klassiekers én guilty pleasures is hij volgens ons de perfecte opwarmer voor de zondagmiddag van Over De Top.
Retro DJ Provo

Zep & Friends

Veel elektronica, alles live, bakken energie, onweerstaanbare dansgrooves met drums, beats, vocals en dansers. De spectaculaire show van Zep & Friends heeft het allemaal. De 19-jarige drummer en producer staat centraal, maar samen met zijn bevriende muzikanten en dansers weet hij de vibe naar het kookpunt te krijgen.
Over De Top Festival logo

CONTACT

Postadres